Guidelines

Hoe groot wordt een Vlierboom?

Hoe groot wordt een Vlierboom?

In veel van onze struweelranden, vooral op wat voedselrijkere bodems vind je de Gewone vlier, Sambucus nigra. Het is een tot wel 7 meter hoge struik of kleine boom. Tijdens de bloei is hij goed te herkennen aan de opvallende op schermen lijkende vlakke bloeiwijzen.

Hoe hoog wordt de gewone vlier?

Bloei: mei-juli. Hoogte: 3 tot 7 meter. In de keuken: De bloemen zijn geschikt voor thee en siroop. De zwarte bessen zijn geschikt voor sap of siroop.

Hoe oud kan een vlier worden?

Een vlier wordt niet oud, veertig is al een hele leeftijd. Door het dode hout, tot op een gezond bladpaar, uit te snoeien zorg je ervoor dat hij jonge scheuten maakt en langer leeft. Door gerichte snoei vanaf jonge leeftijd kun je een boom van de vlier maken.

Waarom bloeit mijn vlier niet?

U mag vlierstruiken elk jaar terugzetten, dit om te voorkomen dat ze andere planten overwoekeren. Ze zullen dan in een jaar weer uitgroeien tot ongeveer 2 meter hoogte. De vlier zou dan niet meer bloeien, omdat ze op 2 jarig hout bloeien. Als u de vlierbes elk jaar uitdunt, zal de vlierbes altijd blijven bloeien.

Hoe vlier planten?

Op een humusrijke, iets vochtige grond zal de vlier goed kunnen gedijen. Vlieren zij gemakkelijk te stekken. Gesnoeide takken steekt u in het najaar of vroege winter diep in de aarde waarbij u 3 tot 4 ogen boven de grond houdt. Zij zullen bijna altijd wortelen.

Waar groeit de vlierstruik?

De gewone vlier groeit op zonnige tot half beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige grond en is o.a. te vinden in struikgewas, lichte loofbossen, wilgenbossen en rivieroevers.

Is gewone vlier giftig?

Botanisch gezien zijn de bessen steenvruchten. De gewone vlier is voor veel dieren giftig vanwege cyaanverbindingen in het blad. Het wordt wel door het edelhert gegeten, die geen moeite hebben de plantendelen te verteren. Op vlierhout is vaak de judasoorzwam te vinden.

Welke vlier is eetbaar?

Van de vlier kun je het hele jaar door eten: Judasoren in de winter, de bloesem in de lente en tenslotte de rijpe bessen in de herfst. Andere delen van de plant zijn licht giftig. Voor de bessen geldt dat die eerst gekookt moeten worden.

Waar groeit een vlierbes aan?

De besjes zijn eerst rood, maar worden later zwart en zijn in september en oktober rijp. Het sap is paarsrood en zuur van smaak. De gewone vlier groeit op zonnige tot half beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige grond en is o.a. te vinden in struikgewas, lichte loofbossen, wilgenbossen en rivieroevers.

Welke vlier is giftig?

De gewone vlier is voor veel dieren giftig vanwege cyaanverbindingen in het blad. Het wordt wel door het edelhert gegeten, die geen moeite hebben de plantendelen te verteren. Op vlierhout is vaak de judasoorzwam te vinden.

Waar vlier planten?

Hij kan zowel op een lichte zonnige plaats als ook op een halfschaduwrijke plaats staan. Volle schaduw is ongunstig omdat hij dan zwakker groeit en bloeit. Ook wat de bodem betreft is de vlier probleemloos. Elke redelijk normale tuingrond is geschikt voor de teelt van de vlier.

Hoe vlier stekken?

Je kunt een vlier overal kopen maar zelf stekken van een bestaande struik is heel eenvoudig. Het is net als een wilg, je steekt een tweejarige tak, twee bladparen diep in de grond en zorgt 6 weken voor voldoende vocht. Een vlier mag je maar hoef je niet te snoeien. Je kunt ze elk jaar tot 20 cm boven de grond afzetten.

Wat is snoeien van een appelboom?

Appelboom snoeien. Appels en peren worden op dezelfde manier gesnoeid. Een appelboom snoeien is belangrijk, anders blijft hij groeien en maakt hij geen appels. Tip: Neem een kijkje in onze shop om het geschikte snoeigereedschap te kiezen voor de appelboom. Om meer fruit te krijgen, zorg je dat de appelboom veel bloesemhout maakt.

Wanneer mag u snoeien van de Vlierbes?

De vlierbes mag u pas snoeien als al het blad van de vlierbes is verdwenen, dit is meestal in het najaar of vroeg in het voorjaar. Het is niet raadzaam om zomaar stukjes van de vlierbes er af te snoeien, want dit komt niet ten goede van de boom. Als u gaat snoeien, moet u enkele oude takken bij de grond er af snoeien.

Wanneer doe je een wintersnoeien van de appelboom?

Wintersnoei van de appelboom. Een peren- of appelboom snoeien doe je in de winter, vanaf begin januari tot eind maart. Snoei niet eerder, de bomen zijn dan nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Deze schimmelziekte kan de stam en takken aantasten en verspreidt zich vooral in november en december tijdens vochtig weer.

Wanneer kun je appelbomen en perenbomen snoeien?

Je kunt appelbomen en perenbomen twee keer per jaar snoeien: Aan het eind van de winter in februari snoei je dikke oude takken weg en spaar je de kortloten.