Wat te doen met oude obligaties?
Wat te doen met oude obligaties?
Die oude, papieren effecten kunt u nog steeds inruilen bij de Deposito- en Consignatiekas. Sinds 2016 betaalt u daarvoor wel een straftarief van 10 procent, een tarief dat elk daaropvolgend jaar met 10 procent stijgt.
Hoe lang blijven kasbons geldig?
vanaf 1 januari 2026 zullen de papieren effecten definitief hun waarde verliezen (wegens een waardeverlies van 10% per jaar)
Wat is obligatie aan toonder?
Een obligatie is een recht aan toonder. Het is een middel om vreemd vermogen aan te trekken en wordt uitgegeven door de overheid of een bedrijf. Gedurende het leven van een obligatie, ontvangt de obligatiehouder reguliere rentebetalingen gebaseerd op de couponrente.
Wat is inschrijving op Belgische effecten?
Sinds januari 2008 mogen nieuwe effecten aan toonder niet meer worden uitgegeven. Dit zij geen fysieke effecten maar effecten waarvan de eigendom wordt geregistreerd in een namenregister. Wie toch nog effecten op papier bezit, kan ze wel nog innen of op een effectenrekening laten inschrijven.
Hoe werkt een kasbon?
Als je een kasbon koopt, leen je eigenlijk geld uit aan je bank voor een bepaalde looptijd. In ruil ervoor betaalt je financiële instelling je intrest. Op de eindvervaldag heb je recht op de terugbetaling van het geleende geld.
Hoe lever je een vordering aan toonder?
De vordering is belichaamd in een toonderpapier. De debiteur (de schuldenaar) maakt een papier op dat de strekking heeft dat de toonder van het papier recht geeft op voldoening van de vordering. De toonder legitimeert zich door middel van het papier en kan hiermee zijn recht op de vordering uitoefenen.
Wat is een obligatie?
Obligaties zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven of overheden. Als je een obligatie koopt, leen je geld uit aan een onderneming of een overheid. Meestal ontvang je als obligatiehouder een vergoeding in de vorm van ‘couponrente’.
Wat zijn effecten op de beurs?
Effecten zijn, kort gezegd, verhandelbare aandelen en obligaties en daarmee vergelijkbare waardebewijzen zoals participaties of deelnemingsbewijzen in bijvoorbeeld een commanditaire vennootschap (CV) of een vastgoedfonds.
Wat zijn effecten rekeningen?
Om te beleggen heb je doorgaans een effectenrekening nodig. Dat is een rekening waarop beleggingen (aandelen, obligaties, kasbons of fondsen) bewaard en beheerd kunnen worden. Minstens jaarlijks krijg je een duidelijk overzicht van al je beleggingen.
Hoe werkt een termijnrekening?
Gedurende de looptijd van een termijnrekening krijgt u een afgesproken rentevoet die niet meer kan wijzigen. Hoe langer u geld plaats op een termijnrekening, hoe hoger de rentevoet. Na afloop krijgt u het geld terug, mét rente.
Welke soorten kasbons bestaan er en wanneer wordt bij deze verschillende soorten De intrest uitgekeerd?
Verschillende soorten kasbons
- Gewone kasbons. De rente wordt jaarlijks betaald.
- Kasbons met periodieke rente. Je krijgt op regelmatige tijdstippen intrest, bijvoorbeeld maandelijks, driemaandelijks of halfjaarlijks.
- Kapitalisatiebons.
- Kasbons met progressieve rente.
Wat is een aan toonder?
Toonder is ook de persoon die in het bezit is van een document (bijvoorbeeld een cheque, bankbiljet of een aandeel) en enkel op grond van het bezit de rechthebbende daarvan is.