Wat doet een aardlekschakelaar?
Wat doet een aardlekschakelaar?
Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt wanneer hij lekstroom meet. De schakelaar springt om schakelt de gehele groepenkast uit. Wanneer deze stroomkring verbreekt – doordat de bedrading van een apparaat bijvoorbeeld in contact komt met water – ontstaat er lekstroom.
Hoeveel amp moet een aardlekschakelaar zijn?
In woningen geldt een waarde van 30 mA als lekstroom waarbij de aardlekschakelaar de stroom afschakelt. Aardlekschakelaars van 500 mA (of 300 mA) werden vroeger toegepast bij ‘natte’ groepen (zoals de wasmachineaansluiting), maar in woningen mag tegenwoordig alleen nog 30 mA worden toegepast.
Hoeveel aardlekschakelaars?
Tegenwoordig dient u alle stopcontacten te beveiligen door middel van een aardlekschakelaar. Dit moeten er minimaal twee zijn, aangezien het niet verstandig is om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Zou deze schakelaar worden uitgeschakeld, dan zou immers de gehele installatie spanningloos raken.
Wat is de uitschakeltijd van een aardlekschakelaar?
De aardlekbeveiliging moet binnen een tijd van 300 ms de foutstroom onderbreken. De uitschakeltijd is gelijk voor sinusvormige foutstromen en pulserende gelijk-foutstromen.
Wat beveiligd een aardlekschakelaar?
Een aardlekautomaat, ook wel bekend als alamat, is een elektrisch beveiligingssysteem waarmee een elektrische installatie wordt beveiligd tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting van het elektriciteitsnet.
Hoe snel is een aardlekschakelaar?
Het moment van aanspreken ligt tussen de 50 en 100% van de aanspreekstroom. Met andere woorden; Een aardlekschakelaar van 30 mA schakelt af tussen 15 en 30 mA. Dit dient tevens binnen een bepaalde tijd te gebeuren. Installateurs hebben hiervoor speciale installatietesters.
Heb ik een aardlekschakelaar?
Een aardlekschakelaar is voorzien van een test-knop, dit is een knop op de aardlekschakelaar met de letter “T”. Wanneer u uw aardlekschakelaar gaat testen, dient u er eerst voor te zorgen dat de aangesloten installaties uitgeschakeld zijn.
Hoeveel groepen mag je in huis hebben?
Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig. Elke installatie moet minimaal voorzien zijn van twee aardlekschakelaars én een hoofdschakelaar.
Welke groepen op aardlekschakelaar?
ANTWOORD: Volgens de NEN1010 mogen er MAXIMAAL 4 groepen achter één aardlekschakelaar 30mA. TOELICHTING: Bij een te hoge lekstroom wordt de aardlekschakelaar aangesproken. Wanneer je 5 of meer eindgroepen hebt is de som van de maximale acceptabele lekstroom zo hoog, dat deze waarde de schakelaar kan doen afslaan.
Hoeveel groepen mogen op 1 aardlekschakelaar?
Volgens de NEN 1010:2015 mogen installatieautomaten enkel nog op een 2-polige aardlekschakelaar worden aangesloten. De regel blijft nog steeds dat er maximaal vier installatieautomaten op één aardlekschakelaar mogen worden aangesloten. Minder mag altijd!
Wat doet een Aardlekautomaat?
Het belangrijkste voordeel van een aardlekautomaat is dat deze bij een te hoge lekstroom alleen de groep uitschakelt waar de storing zich bevindt. De overige groepen worden niet uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar schakelt bij een storing alle groepen uit waarop de aardlekschakelaar is aangesloten.
Welke aardlekschakelaar mag niet meer?
Er zijn verschillende typen aardlekschakelaars verkrijgbaar, zoals: Type AC, is enkel gevoelig voor sinusvormige wisselstroom en mag in nieuwe installaties niet meer worden toegepast. Type A, een aardlekschakelaar die bescherming biedt tegen zowel sinusvormige- als aangesneden wisselstromen en pulserende gelijkstromen.
https://www.youtube.com/watch?v=3Ll_5c-bEn0